Evropská konferenční liga

Slavia - Sivasspor 1:1

Slavia zakončila základní skupinu Evropské konferenční ligy stejně jako ji začala - zklamáním proti slabému Sivassporu. Hosté se za zápas prakticky k ničemu nedostali, přesto skórovali z přísné penalty. V druhé půli slávisté skórovali jen jednou vlastní brankou soupeře, mnoho dalších šancí zůstalo neproměněno. Útěchou může být jen to, že ani výhra by dnes Slavii nestačila k postupu do jarní fáze.

V základní sestavě nastoupili oproti zápasu s Bohemians Tiehi, Ewerton, Lingr a Sor místo Hromady, Douděry, Tecla a Jurečky. Slavia začala územní převahou a do první šance se v páté minutě dostal Sor, střílel ve vápně z otočky, obrana jeho pokus zablokovala na roh. Další roh pak zvedal na první tyči Lingr, míč však pak opustil hřiště. Slávisté se dostávali velmi často do vápna nebo jeho nejbližšího okolí, tam však byli často zablokovaní obranou nebo nevolili ideální řešení. To demonstroval třeba po dalším rohu Jurásek, který napálil míč vysoko nad bránu. Ve 14. minutě kopali slávisté už čtvrtý roh, ani ten nevedl k ničemu nebezpečnému. Za chvíli pak vstřelila Kluž na domácím hřišti branku Ballkani a postupové šance Slavie se zmenšily na absolutní minimum. Slavii dlouho trvalo, než si ze své převahy vypracovala něco kloudného. Centry končily v lepším případě odvrácením na roh, ani z nich ale slávisté nehrozili. Navíc při snad prvním centru hostů do vápna slávisté nechali hlavičkovat Angielskiho, ten z bezprostřední blízkosti trefil Juráska do bicepsu a sudí Obrenovič bez váhání nařídil penaltu. Tu proměnil Gradel - 0:1. K pořádné střele se dostali červenobílí až v 33. minutě, odražený míč napálil Tiehi prudce a brankář Vural byl rád, že míč vyrazil před sebe. Na obrazu hry branka nic nezměnila. Slávisté obléhali vápno, občas se dostali i do něj, ale nikdy ne tak, aby mohli zakončit. Když už to vypadalo nadějně, vždy přišlo špatné řešení. Tiehi se například prokličkoval přes dva hráče, ale sám byl překvapený, že se to povedlo, nemohl se rozhodnout jestli střílet nebo přihrávat a zvolil špatnou přihrávku. Chvíli nato slávisté kopali roh, míč prošel malým vápnem těsně před brankovou čarou, ale nikdo jej nedokázal usměrnit do sítě, nejblíž tomu byl Jurásek. Poločas dohráli slávisté v až komické křeči, navíc jeden z hráčů soupeře zranil Aihama Ousoua. Do kabin se šlo za stavu 0:1, přestože hosté s míčem byli poblíž brány Slavie přesně jednou za celý poločas.

Do druhé půle nastoupili Santos, Tecl a Douděra místo Ousoua, Sora a Masopusta. Slávisté útočili na Tribunu Sever a vstoupili do poločasu s velkým entuziasmem. Tecl se hnal za obranu, ale zpětná přihrávka na Lingra byla zablokovaná na roh. Po něm centroval Ewerton a chybělo málo, aby se do zakončení dostal někdo ze sešívaných. Obrovskou šanci spálil po centru Juráska Lingr, byl sám na penaltě, zpracoval si míč a pak neskutečně přestřelil bránu. O čtyři minuty později Lingr hlavičkoval jen obloučkem nad bránu. Zatímco se Tribuna Sever převlékla do krásné stotřicítky, přišel na hřiště ještě Matěj Jurásek místo Tiehiho. Střela Olayinky v 60. minutě zpoza vápna skončila jen v náruči Vurala. Na druhé straně střílel vedle Yesilyurt. Průnik Olayinky do vápna neskončil střelou, ale jen další zablokovanou přihrávkou a po dalším centru Juráska se ke střele nedostal nikdo hned z trojice slávistů ve vápně. Když krásně prošel do vápna Matěj Jurásek, byla střela Olayinky z velké blízkosti zablokovaná na roh. Po něm se míč odrazil od Goutase konečně za Vurala do brány - 1:1! Po vstřelené brance však ožili hosté místo zvětšeného tlaku Slavie a tak byl zápas chvíli herně vyrovnaný. V 73. minutě hledal Douděra ve vyložené šanci Tecla, vypadalo to, že byl útočník Slavie v ofsajdu, sudí však nemával, ovšem Tecl zahodil nemožné, ze tří metrů přestřelil prázdnou bránu. O chvíli později vedl míč Ewerton, mohl dát do vyložené pozice úplně volnému Olayinkovi, místo toho akci zadrbal a nakonec míč odevzdal. Po centru Davida Juráska hlavičkoval dobře Matěj Jurásek, Vural míč skvěle vyrazil a Tecl se k dorážce nedostal. Pak si míč vzal Tecl, prošel na hranici vápna a vystřelil nad bránu. Jinak ale byla hra Slavie v křeči. Vůbec se nedařilo Ewertonovi, který ztrácel jeden míč za druhým. Příkladně naopak bojoval Olayinka, i to však bylo na vstřelení branky málo. V druhé minutě nastavení se Olayinka dostal i ke střele, ale mířil jen doprostřed brány. O minutu později stejně skončila i střela Matěje Juráska zpoza vápna. Ten se pak dostal ještě k pumelici ve vápně, i tu vyrazil Vural. Tím zápas skončil, Slavia neporazila Sivasspor ve skupině ani podruhé a se skupinou Konferenční ligy se rozloučila se smutnou bilancí dvou výher, dvou remíz a dvou porážek. Kluž porazila Ballkani, takže ani výhra by Slavii k postupu nestačila.

6. - Čtvrtek 03. 11. 2022 18:45

Evropská konferenční liga, 2022/2023
1 - 1
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

65. vlastní branka

Sivasspor
Sivasspor

28. Gradel (pen.)

Komentáře (543)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé