Fortuna liga

Slavia - Bohemians 6:0

Slavia otevřela nadstavbu již třetím jarním domácím zápasem s týmem Bohemians 1905. Po vlažnějším prvním poločase svého Vršovického souseda rozstřílela 6:0, když se čtyřmi góly zaskvěl Václav Jurečka, další branky přidali David Douděra a Mick van Buren. Slavia tak nejenom dobře vykročila na stíhající jízdu za titulem, ale i důstojně oslavila patnácté výročí otevření svého svatostánku v Edenu.

Do již třetího Vršovického derby v Edenu v krátké době nemohl trenérský štáb počítat s kapitánem posledních duelů Tomášem Holešem. Do hry se tedy dostal Taras Kačaraba, kterého v obranné trojici doplňovali Ogbu a David Jurásek. V záloze se vedle sebe poskládali Douděra, Oscar, Zafeiris a Schranz, útočný trojzubec nastoupil ve složení Matěj Jurásek, van Buren a Jurečka s tím, že kapitánskou pásku si na rukáv poprvé navlékl Mick van Buren. Ani hosté nemělií skládání sestavy jednoduché, z důvodů dohody klubů nemohli nastoupit Matoušek a Beran, vykartovali se Puškáč a Vondra. Do sestavy se tak dostal mladý Kadlec z bývalých hráčů SKS nastoupil Dostál, lavičce zůstali Necid a Kovařík. 

Jako první v zápase zahrozili hosté, nejprve nešikovně ztratil míč Jurečka a Jánoš zkoušel přehodit Koláře z půlky, míč měl dobrou výšku, chyběl směr. Vzápětí jindřišek přehodil obranu, Drchal přihrával okolo Koláře, naštěstí zakončující Dostál byl z úhlu a Matěj Jurásek dokázal jeho pokus odkopnout. Vzápětí slávistům zatrnulo znovu, když Drchal natlačil Ogbua do Koláře, který zrovna ve výskoku chytal balón, jeho pád vůbec nevypadal dobře, ale domácí gólmanská jednička se po chvíli zvedla. Po deseti minutách  se hra zklidnila a na nějakou šanci se čekalo do dvacáté minzty, kdy opět hrozili hosté a Křapka po trestném kopu pálil z úhlu nad. Na druhé straně se po Douděrově pasu hnal van Buren, Hulka mu brnkl o nohy a dostal žlutou. K trestnému kopu se postavil Matěj Jurásek, jeho střela letěla nad. Slavia se těžce dostávala k nějakým střeleckým pokusům, hosté z brejků velice zlobili, domácí obraně dělal problémy důrazný Prekop, Ogbua prověřoval rychlý Drchal. Ve 30. minutě domácí udeřili, Douděrův centr pustil van Buren za sebe, Jurečka na malém vápně přetlačil svého soka a pohodlně překonal Jedličku, který zamrzl na brankové čáře - 1:0. Slávisté se do soupeře zakousli a hnali se za druhým gólem. Blízko k němu měl Kačaraba, který zblízka nastřelil Jedličku, i když jeho postavení zavánělo ofsajdem. Za chvíli po Zafeirisivě pasu zpracoval míč Douděra, přiťukl jej Jurečkovi, ale ten zakončit nedokázal. Krátce na to si Jurečka faulem poblíž půlící čáry řekl o žlutou kartu. Do kabin se šlo za vedení domácích 1:0 s tím, že fotbal diváky příliš nezahřál. 

Do druhé půle nevyběhl Zafeiris, nahradil ho Hromada. Hned z první akce vykombinovali Oscar se Schranzem ideální střeleckou pozici pro Matěje Juráska, ten místo úklidu k tyči vsadil na razanci a trefil Křapku. Vzápětí už udeřilo, Matěj Jurásek  krásně vysunul Jurečku a ten když viděl, že není komu přihrát, překvapil jedličku ranou z úhlu pod břevno - 2:0. To ovšem od pana Inženýra nebylo vše. V 53. minutě svedl tvrdý souboj u postranní čáry Oscar, Hromada míč sebral, posunul na Jurečku a slávistický střelec poslal Jedličkovi parádní pozdrav z dobrých třiceti metrů - 3:0. Slávisté jeli dál, Ogbu poslal dopředu přesný pas, Douděra přetlačil svého soupeře a jemným obloučkem přehodil vyběhnuvšího Jedličku - 4:0. Domácí trenéři stáhli ze hry Ogbua, Matěje Juráska a Douděru, nastoupili Provod, Ousou a Pech. Krátce po prostřídání se znovu střelecky prosadil Jurečka, ale VAR jeho radost zhatil odhaleným ofsajdem. Střídali i hosté, do hry se dostal odchovanec červenobílých Kovařík a internacionál Morávek. Na hřiště se postupně podíval Tecl v dresu domácích na straně hostí Mužík a Nový. Hra se střídáním poněkud rozkouskovala a zběsilé tempo opadlo. Z poklidu utkání mohl diváky vyvést Ousou, který hlavou trkl do Provodova centru, ale mířil těsně vedle. V 83. minutě vyvezl míč David Jurásek, štafetu převzal van Buren, vyměnil si přihrávku s Provodem a i za pomoci skluzujícího Křapky naložil hostům na cestu do Dolíčku pátý kousek. Za minutu si s rozloženou Bohemkou pohráli Tecl s Jurečkou a síť se vlnila pošesté - 6:0. Na závěrečných pět minut za potlesku domácího kotle naskočil v dresu hostí do hry další červenobílý odchovanec Tomáš Necid. Výhra 6:0 je ideální předehrou před velkým Derby, které se příští týden odehraje na Letné a hodně napoví o šancích obou týmů na vytoužený titul.

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý zápas zhodnotil takto: Utkání bych rozdělil na dvě části. První poločas jsme odehráli možné nejlépe z těch, co jsme tady odehráli, hlavně začátek zápasu, tam jsme měli vstřelit branku. Pokud tady chceme uspět, tak musíme skórovat jako první. Dostáváme se ke druhému poločasu, který byl pro nás hororový, dostali jsme rychle druhý gól, vzápětí třetí a bylo po zápase. Jak musím mužstvo pochválit za první poločas, tak je musím pokára za ted druhý. Slavii musím poblahopřát, protože ta si hraje svojí ligu a my na ní v téhle podobě ještě zdaleka nemáme. Trochu mě mrzí, že nás tahle popraví Venca Jurečka, kterého jsem vytáhl do druhé ligy a tenkrát mu to tam takhle tedy nepadalo. Každopádně tenhle zápas rozhoduje o titulu z pohledu Slavie, pro nás bude určující utkání příští týden. My bychom potřebovali být na tenhle zápas komplet a v topu. Pro nás je problém, když se nám vykartuje elitní stoper a útočník, zatímco Slavia může postavit dvě podobné jedenáctky a nebude to poznat. 

Za domácí přišel jako první hodnotit utkání hrdina zápasu Václav Jurečka: Musím říct, že vstup z naší strany byl trochu vlažný, asi to bylo tím pohárem. Do hry jsme se pořádně dostali až okolo pětadvacáté minuty. Do druhé půle jsme šli s tím, že chceme dát rychlý gól, což se povedlo měrou vrchovatou. Jsme rádi, že jsme takhle vstoupili do nadstavby. Občas se to tak sejde, že Vám to tam takhle napadá a to si potom troufnete i na ránu zpoza vápna a pak z toho vyjde takhle povedený gól. Člověk musí být trpělivý a makat na sobě a potom takový večer přijde, kluci mi připomínali, že tři góly jsem dal naposledy před rokem ještě za Slovácko. Nekončíme, nadstavba teprve začala. My jsme se s panem Veselým potkali v Kolíně, kde mi to angažmá tak úplně nesedlo, asi mám proti němu zvláštní motivaci a teď takhle na dálku vlastně pomáhám Slovácku, za což jsem taky rád. Kluci mě hecovali ať jdu na děkovačku, ale já jsem říkal, že ještě není konec a ještě není co slavit.

Trenér domácích Jindřich Trpišovský: My jsme začátek zápasu moc nechytli, chyběla nám dnymika a lepší pohyb, nedařilo se nám zakládání útoků tak, jak jsme si představovali. Bohemka tam měl dvě pro nás těžký situace, které naštěstí neproměnila. Po tom prvním gólu už jsme hráli dobře, dali jsme šest gólů a ještě spoustu šancí neproměnili, ten výkon ve druhé půli už byl z naší strany ideální a zápas gradoval. celkově jsme rádi za to vízězství i za ten výkon. Jsme rádi i za tu vysokou návštěvu. Bylo tam více zajímavých výkonů, nejenom Venca. Povedla se nám i nacvičená akce s Ogbuovým pasem, který skvěle proměnil Douděra, jemuž to tam teď padá. Venca projevil svoje přednosti, které má a to je jeho komplexnost. Škála jeho palebných pozic je skvělá a ukazuje nám to i na tréninku. Má teď skvělou formu, zlepšil se hodně v mezihře a získal sebevědomí. Teď už si pořádně zvykl na tu pozici pod hrotem, kde mu to sedí nejvíce, ať už je to z prostředka, nebo z křídla. Pamatuju si, že Venca byl náhradník ve druhé lize v Kolíně, kde se potkal s Jardou Veselým, já v té době trénoval Viktorku a porazili jsme je 4:0. Smál jsem se, že nehrál ani v Kolíně a pak to dotáhl do Slavie. Na něm je vidět, že když na sobě pracujete, tak to dotáhnete daleko, i když se Vám někde nedaří. On nás trápil v Opavě i na Slovácku, dynamika jeho růstu za poslední sezóny je úžasná. Spoustu práce na něm udělali na Slovácku trenéři okolo Martina Svědíka. Je to hráč, který si musel všechno vydřít a vydobýt, mám za to, že poslední dobou obecně ve fotbale přicházíme na chuť hráčům, kteří to v sobě od mala neměli, ale vypracovali se. Takoví byli Souček a Coufal, vedle Jurečky je to i David Douděra. To jsou hráči, kteří nedostali nic zadarmo a o to víc si toho, co mají, váží. Kapitáni nám postupně vypadli, Mick je tady služebně nejstarší a já nemám moc rád, když jsou kapitáni brankáři. Jsem raději, když to jsou kluci v poli, proto byl kapitánem Mick a ne Ondra Kolář. Mick je teď hráč základní sestavy, teď mu končí smlouva, ale já věřím tomu, že bude na podzim pokračovat. On se velice zlepšil, zlepšil práci s balónem i pokrytí míče, je pro nás důležitý a já si nedovedu představit, že by u nás v další sezóně nebyl. Je to paradox, že do druhé půle šel defenzivní Kuba Hromada a my jí vyhráli 5:0. Zafi si sám řekl o střídání, protože není úplně fit a nezvládne celý zápas. Ve finále poháru jsme si ho nechali jako žolíka, tady jsme ho chtěli naopak na začátek. Do příštího týdne se nám nikdo nezranil, ty hráče, kteří byli načatí, jsme nakonec dokázali pošetřit. Na příští týden už by mohl být Lingr, trénovat pomalu začal Ševčík, Holeš měl problém po střetu s Panákem z finále poháru a doktoři jeho start dnes nedoporučili, ten by mohl začít s tréninkem ve středu, takže do derby bychom jít silnější než jsme byli dnes.

31. - Neděle 07. 05. 2023 18:00

Fortuna liga - nadstavba, 2022/2023
6 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

Komentáře (345)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé